18 Nisan 2010 Pazar

Liderlik Sanatı

Topluma yarar sağlayan değişimi yönetmek için,sorumluluğu,sezgi ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye lider denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Gerektiğinde aldığı zor kararların ve sonuçlarının ardında durmasını bilir.

Lider, insanın başkalarından aldığı bilgilerle bilgili olabildiğini, ancak sadece kendi aklı ile akıllı olabildiğini bilir. Bu nedenle çevresine danışır ancak son kararı hep kendisi verir, şüphesiz tüm sorumluluğu alarak...

Temel yaklaşım olarak; çevresinde bulunan bireyleri hitabet gücü, sahip olduğu bilgi ve vizyonu ile etkileyip, sürükleyen bir yapıya sahiptir. İnsanları dinler ve anlamak için özel çaba sarf eder. Çevresindeki herkesin en iyi yanlarını geliştirmelerine olanak sağlayacak olumlu değişim ve sürekli öğrenme ortamları sağlar. Sahip olduğu güçlü sosyal değerler sayesinde çevresinde yarattığı “karizma” sahip olduğu örnek kişilik ve tutarlı davranışları, diğer insanlar için etkin bir rol modeli olmasına yol açar.

Bazı liderler vardır ki diktatörize ederler durumları. İnsanları susturur, yorumlarını yarıda keser, konuşma özgürlüklerini elinden alır. Kimi liderler diktatörize ettikleri hayatları avucunun içerisinde sanar. Onlara emirler yağdırır. Kime ne söyleceğini bildirir. Kimini durdurur. Kimi liderler vardır sadece kendisini doğru bilir. Kendi doğruları üzerinde yoğunlaşır ve üzerine gider. İnsanlar hakkında duyduklarını araştırmadan yürürlüğe koyduğu kararlar ile pekiştirir ve yıkıp geçer... Bu liderler herşeyin merkezine kendini koyar. Doğru bildiklerini ve inandıklarını söyleyemiyecek kadar korkak ve pasiftir. Bu liderler kaybetmeye mahkumdur.

Bazı liderler vardır ki her ne olursa olsun yukarıda da belirttiğim gibi sorumluluğu üzerinde tutar. Ve yapmış olduğu şeyin sonuçlarına katlanır. En son planda kendini tutar, fayda sağlar. En yakınında ki insanları kaybetmez onlara güvenir. Korkar çünkü kendisine inananların inancı onu korkutur. Gücü kontrol edebilir. Kaybetmez çünkü cesurdur. İşte bu liderler her zaman kazanmaya koşar.

Devrilmiş insanlar muhakkak tekrar ayaklanır. Ama her zaman unutulan gerçek kötü lider liderlik edemediği noktada kaybettiği değerlerin, kabettiği dostluğun ve kaybettiği insanın gazabına uğramaya mahkumdur... Çünkü unuttuğu şey. Kaybettiği insanın gerçekten büyük bir kudrete ve yönetim zekasına sahip olduğudur. Aslında bunu unutmamıştır fakat hatırladığı noktada kibiri yüzünden lafından dönememiş ve kendi kendini o an bitirmiştir. Ve bunu gayet iyi bilsede kaybettiği güç hakkında propagandaya başlamıştır. Çünkü o lider korkusunu böyle zaptetmektedir. Yarının ağırlığı ve korkusu ensesinde yaşama mahkum olduğunu artık çok iyi biliyordur.



2 yorum:

  1. Kesinlikle...çok başarılı.

    Lider asla diktatör olmamalıdır,olursa ''lider'' değildir,zorbadır.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler. Düşüncemi doğru bulduğun için mutlu oldum.

    YanıtlaSil